Pita uvijača sa sirom je jednostavna, kremasta i hrskava poslastica koja se savršeno uklapa uz svaki obrok.

Sastojci


Punjenje:



  • 500 g svježeg sira

  • 150 g kisele pavlake

  • 3 jajeta

  • prstohvat soli

  • 400 g tankih kora za pitu

  • 70 g otopljenog putera za premazivanje


Preliv za koru:

  • 1 jaje

  • 150 g kisele pavlake


Priprema:


Hrskava spolja, a sočna i kremasta iznutra, pita uvijača sa sirom je klasik koji nikada ne razočara. Savršena za doručak, lagani ručak ili večeru, ova pita savijača se lako priprema i još brže nestaje sa stola.



Savjet

Ako želite dodatnu hrskavost, premažite kore mješavinom putera i malo kisele vode. Takođe, možete dodati malo feta sira u fil za intenzivniji ukus.





U posudi sjedinite sir, pavlaku, jaja i so. Dobro promiješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu. Raširite jednu koru i premažite je otopljenim puterom. Preko nje stavite drugu koru, ponovo premažite puterom, pa rasporedite dio fila duž ivice. Uvijte u rolat i pažljivo stavite u nauljen pleh. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve kore i fil, slažući rolate u pleh u oblik puža.

Umutite jaje sa pavlakom i prelijte preko pite. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 40–45 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Ostavite pitu da se malo prohladi prije nego što je isiječete. Služite je toplu uz jogurt ili kiselo mlijeko.

BONUS VIDEO: