Čorbe su neizostavan dio porodičnog ručka i obično se služe prije glavnog jela. Zimski mjeseci su idealan period u godini da napravite neku od njih, a mi vam donosimo 3 recepta za različite čorbe.


Čorba od povrća sa pirinčem


Sastojci:

  • 2 kocke za supu razmućene u vodi

  • 1 šolja pirinča

  • 1 šargarepa

  • 1 krompir

  • 1 crni luk

  • 1/2 šolje graška

  • 1 kašika maslinovog ulja

  • So, biber, peršun


Priprema:

U šerpi zagrijte maslinovo ulje pa propržite crni luk. Dodajte sjeckanu šargarepu i krompir pa sve prodinstajte par minuta. Rastvorite kocke za supu u vodi i dodajte u šerpu. Napunite šerpu vodom i dodajte pirinač. Kuvajte 15-20 minuta dok pirinač ne bude skuvan i povrće omekša. Posljednjih 5 minuta kuvanja, dodajte grašak, so, biber i začine po ukusu.

Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom


Sastojci:

  • 1 manja glavica karfiola

  • 1 glavica crnog luka

  • 1,5 šargarepa

  • 1 pileća kocka za supu

  • 3 l tople vode

  • 1 kisela pavlaka

  • 1 jaje

  • 3 kašike ulja

  • 1 veći krompir

  • so i začini po ukusu


Priprema:

Kako biste napravili ovu čorbu, prvo ispržite sitno isjeckan luk. Šargarepu isjeckanu na kolutove dodajte luk, kao i karfiol istrgan na cvjetove. Prelijte toplom vodom, a nakon toga ubacite krompir isjeckan na kockice.

Čorbi dodajte kocku za supu. U posebnoj činiji izmiješajte kiselu pavlaku sa jajetom. Nakon što se čorba skuva, lagano dodajte pavlaku koju ste umutili sa jajetom. Začinite i zasolite po želji.

Pileća bijela čorba


Sastojci:

  • 1 crni luk

  • 500 g piletine

  • 450 g mješavine povrća za čorbu

  • maslinovo ulje

  • suvi začin, biber, peršun

  • 2 žumanceta

  • nekoliko kašika pavlake za kuvanje


Priprema:

Piletinu stavite da se kuva, pa kad je gotova iscjepkajte je i začinite suvim začinom. Vodu u kojoj se kuvala sačuvajte. U velikoj šerpi propržite crni luk, dodajte smrznuto povrće i sve prodinstajte 10ak minuta. Zatim dodajte meso i nalijte vodom u kom se kuvalo. po potrebi dodajte još obične vode. Poklopite i kuvajte dok povrće ne omekša. Dodajte biber i peršun. Umutite žumanca sa par kašika pavlake za kuvanje. Šerpu sklonite sa ringle pa sipajte žumanca. promiješajte i vratite još kratko na riglu.

BONUS VIDEO: