Svaka domaćica ima svoj recept za pripremu pihtija, a u nastavku pročitajte onaj koji je više puta isproban.
Oko ovog jela mišljenja su podijeljena – neki ga obožavaju i mogli bi da ga jedu non-stop, a neki ne mogu čak ni da ga probaju. Pripremite sastojke na vrijeme, kako biste sutra mogli da prionete na ovaj višečasovni kulinarski posao.
Sastojci:
veća dimljena svinjska koljenica
2 svježe svinjske nogice
2 dimljene svinjske nogice
500 g junećeg ribića
2 lista lovora
pola kesice bibera u zrnu
velika glavica bijelog luka
so
voda
Priprema:
Operite svinjske nogice i koljenicu, spustite ih u lonac, dodajte juneći ribić, lovor i biber, pa nalijte vodom i kuvajte na tihoj vatri dok meso dobro ne omekša i počne da se odvaja od kostiju.
Prohladite, pa procedite tečnost i opet je sipajte u dublji sud da provri.
U međuvremenu, odvojite kožuru i meso od kostiju, pa isjecite, kao što ćete isjeciti i meso od junećeg ribića. Rasporedite meso (i isjeckanu kožuru, ko voli) po dnu posude u kojoj će biti pihtije.
Proključalu tečnost sipajte na meso, pa provjerite da li se dobro lepi. Ako volite čvršće pihtije i tečnost se dobro lepi, nemojte dodavati vodu, već skinite posudu sa šporeta i u nju sipajte očišćen i sitno isjeckan bijeli luk, kao i so po ukusu.
Ako volite da pihtije budu malo mekše, dolijte još vode i ostavite da provri.
Sve dobro promešajte i sipajte u posudu preko mesa. Ostavite da se ohladi, a onda posudu sa pihtijama prebacite u frižider da odstoji preko noći.
Sutradan kašikom skinite sloj masti koji se „uhvati“ na površini pihtija, pa ih pospite alevom ili ljutom tucanom paprikom, isjecite i služite.
Pihtije odlično idu uz proju i kiseli kupus.
Prijatno!