Svaka domaćica ima svoj recept za pripremu pihtija, a u nastavku pročitajte onaj koji je više puta isproban.

Oko ovog jela mišljenja su podijeljena – neki ga obožavaju i mogli bi da ga jedu non-stop, a neki ne mogu čak ni da ga probaju. Pripremite sastojke na vrijeme, kako biste sutra mogli da prionete na ovaj višečasovni kulinarski posao.

Sastojci:

veća dimljena svinjska koljenica

2 svježe svinjske nogice

2 dimljene svinjske nogice

500 g junećeg ribića

2 lista lovora

pola kesice bibera u zrnu

velika glavica bijelog luka

so

voda

Priprema:

Operite svinjske nogice i koljenicu, spustite ih u lonac, dodajte juneći ribić, lovor i biber, pa nalijte vodom i kuvajte na tihoj vatri dok meso dobro ne omekša i počne da se odvaja od kostiju.

Prohladite, pa procedite tečnost i opet je sipajte u dublji sud da provri.

U međuvremenu, odvojite kožuru i meso od kostiju, pa isjecite, kao što ćete isjeciti i meso od junećeg ribića. Rasporedite meso (i isjeckanu kožuru, ko voli) po dnu posude u kojoj će biti pihtije.

Proključalu tečnost sipajte na meso, pa provjerite da li se dobro lepi. Ako volite čvršće pihtije i tečnost se dobro lepi, nemojte dodavati vodu, već skinite posudu sa šporeta i u nju sipajte očišćen i sitno isjeckan bijeli luk, kao i so po ukusu.

Ako volite da pihtije budu malo mekše, dolijte još vode i ostavite da provri.

Sve dobro promešajte i sipajte u posudu preko mesa. Ostavite da se ohladi, a onda posudu sa pihtijama prebacite u frižider da odstoji preko noći.

Sutradan kašikom skinite sloj masti koji se „uhvati“ na površini pihtija, pa ih pospite alevom ili ljutom tucanom paprikom, isjecite i služite.

Pihtije odlično idu uz proju i kiseli kupus.

Prijatno!

(Telegraf.rs)