Kuvanje bi trebalo trajati ne više od 20 minuta. Porcija je za dvije do četiri osobe.

Trebaće vam:


200 g smrznutog spanaća

40 g oraha

100 g kremastog gorgonzola sira

6 kašika masnog vrhnja

500 g njoka

25 g ribanog parmezana

Priprema:


Stavite smrznuti spanać u cjedilo i prelijte ga vrućom vodom pa ocijedite višak vode.

Prethodno zagrijte rernu na 180 stepeni.

Stavite komade oraha na lim za pečenje prekriven papirom za pečenje i lagano tostirajte minutu, pri čemu povremeno protresite lim.

Izvadite iz rerne i stavite na stranu.

Na šporetu zakuvajte slanu vodu u srednje velikom loncu.

Njoke ubacite u kipuću vodu i kuvajte četiri minute ili dok ne isplivaju na površinu.

Gorgonzolu i vrhnje stavite u manju posudu i miješajte na laganoj vatri dok se sir ne otopi. Održavajte vruće.

Kada su njoke kuvane, dobro ih iscijedite pa im dodajte spanać, umak od gorgonzole i pola oraha.

Lagano promiješajte, a zatim kašikom prebacite u posudu za rernu.

Pospite preostalim orasima i parmezanom i zapecite 2-3 minute, dok ne poprimi zlatnu boju, navodi "Jutarnji".