Priprema
Iako mnogi koriste mikser odmah kada treba da umuti jaja, on nije pogodan za ovo jelo. Potrudite se da umutite jaja i mlijeko viljuškom ili žicom za mućenje, tako će biti mnogo sočnije.
Pogrešan hljeb
Možete koristiti skoro sve vrste hleba, osim možda čistog raženog i heljdinog, jer je kompaktan, mokar i slabo upija mlijeko i jaja. Takođe je važno da ne koristite svjež hljeb kako se ne bi raspao tokom pečenja.
Previše debele kriške
Kriške hljeba ne bi trebalo da budu previše tanke (jer će se raspasti ili izgorjeti), ali ni preguste (jer mogu ostati suve u sredini). Oko 1,2 cm bi bilo idealno.
Pečete ih
Prilikom prženja veoma je važno da se kombinacija masti ne zagreva na najvišoj temperaturi, kako ne bi zagorele kriške. Dakle, ako imate električni šporet čiji je intenzitet temperature izražen od 1 do 9, onda zagrijte masnoću na 8, a tokom prženja smanjite na 7. I pazite, prže se samo dobar minut sa svake strane, dok ne porumene.
U detinjstvu su nas servirali sa domaćim kajmakom ili sirom i jogurtom, malo domaće slanine i paradajzom, ili su ih posuli topljenim sirom. U posljednje vrijeme se sve češće služe kao slatko jelo, u mlijeko i jaje se dodaju cimet, kora limuna i vanila, a zatim se prženice serviraju sa bobičastim voćem, bananom, sladoledom, medom ili čokoladnim namazom.
BONUS VIDEO: