Sastojci:



  • 500 g oljuštenih zrna heljde

  • 200 ml vode

  • ¼ kašičice krupne morske soli

  • 2 kašičice sjemena maka i susama





Priprema:


Kako biste napravili hljeb, isperite oljuštena sirova zrna heljde pod hladnom vodom dok voda ne postane bistra. Prebacite ispranu heljdu u veliku posudu. Potpuno potopite zrna velikom količinom hladne vode. Pokrijte posudu čistom krpom i ostavite da odstoji 6 do 7 sati.

Kada se natopi, ocijedite vodu, ali ne ispirajte zrna heljde. Prebacite ih u blender sa 200 ml vode i soli. Blendirajte, krenite od male brzine i polako povećavajte, sve dok ne dobijete veoma glatku teksturu bez ikakvih komadića heljde.

Sipajte mješano heljdino tijesto nazad u činiju. Ponovo ga pokrijte i ostavite na sobnoj temperaturi 12 do 24 sata. Zagrijte rernu na 176 °F. Dok se rerna zagrijava, pripremite pleh tako što ćete ga obložiti papirom za pečenje.

U pripremljenu tepsiju sipajte fermentisano heljdino tijesto. Pospite makom i susamom i pecite 90 minuta.

Izvadite hljeb iz kalupa i ostavite da se potpuno ohladi prije nego što ga narežete. Uživajte!

BONUS VIDEO: