Suvi sastojci:



  • 2 šolje (oko 250 g) brašna

  • 2 kašike šećera

  • 1 kašičica praška za pecivo

  • 1/2 kašičice sode bikarbone

  • prstohvat soli


Mokri sastojci:



  • 2 velika jajeta

  • 1 3/4 šolje (oko 420 ml) mlijeka

  • 1/2 šolje (oko 115 g) otopljenog maslaca (ili biljnog ulja)

  • 1 kašičica vanilin šećera (ili vanilin ekstrakta)


Priprema:


Uključite vafl aparat i pustite da se zagrije prema uputstvu proizvođača.

Sjedinite suve sastojke – u velikoj činiji prosijte brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. Dobro izmiješajte.

Pripremite mokre sastojke – u drugoj činiji umutite jaja, dodajte mlijeko, otopljeni maslac i vanilin šećer i dobro izmiješajte.

Pomiješajte sve sastojke – napravite udubljenje u suvim sastojcima i polako dodajte mokre sastojke, miješajući dok se sve ne sjedini. Ne miješajte previše jer treba da ostane malo grudvica, a prekomjerno miješanje može učiniti vafle žilavim.

Portal AloOnline.ba i Hotel spa „Integra“ vas vode na nezaboravni vikend u Trebinje. Više detalja saznajte OVDJE.


Lagano premažite ploče vafl aparata sa malo ulja.

Sipajte malo tijesta na zagrijanu ploču. Količina tijesta zavisi od veličine aparata, ali obično je dovoljno 1/2 do 2/3 šolje.

Zatvorite aparat i pecite prema uputstvu, obično 3-5 minuta, dok vafli ne postanu zlatnosmeđi i hrskavi.

Izvadite vafle iz aparata i servirajte odmah. Možete ih posuti šećerom u prahu, preliti medom, dodati svježe voće, šlag, čokoladne komadiće ili bilo koji slani dodatak i premaz po vašem izboru, prenosi Grand.

BONUS VIDEO: