Suvi sastojci:
- 2 šolje (oko 250 g) brašna
- 2 kašike šećera
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- prstohvat soli
Mokri sastojci:
- 2 velika jajeta
- 1 3/4 šolje (oko 420 ml) mlijeka
- 1/2 šolje (oko 115 g) otopljenog maslaca (ili biljnog ulja)
- 1 kašičica vanilin šećera (ili vanilin ekstrakta)
Priprema:
Uključite vafl aparat i pustite da se zagrije prema uputstvu proizvođača.
Sjedinite suve sastojke – u velikoj činiji prosijte brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. Dobro izmiješajte.
Pripremite mokre sastojke – u drugoj činiji umutite jaja, dodajte mlijeko, otopljeni maslac i vanilin šećer i dobro izmiješajte.
Pomiješajte sve sastojke – napravite udubljenje u suvim sastojcima i polako dodajte mokre sastojke, miješajući dok se sve ne sjedini. Ne miješajte previše jer treba da ostane malo grudvica, a prekomjerno miješanje može učiniti vafle žilavim.
Portal AloOnline.ba i Hotel spa „Integra“ vas vode na nezaboravni vikend u Trebinje. Više detalja saznajte OVDJE.
Lagano premažite ploče vafl aparata sa malo ulja.
Sipajte malo tijesta na zagrijanu ploču. Količina tijesta zavisi od veličine aparata, ali obično je dovoljno 1/2 do 2/3 šolje.
Zatvorite aparat i pecite prema uputstvu, obično 3-5 minuta, dok vafli ne postanu zlatnosmeđi i hrskavi.
Izvadite vafle iz aparata i servirajte odmah. Možete ih posuti šećerom u prahu, preliti medom, dodati svježe voće, šlag, čokoladne komadiće ili bilo koji slani dodatak i premaz po vašem izboru, prenosi Grand.
BONUS VIDEO: