Često se gurabije obogaćuju orašastim plodovima ili komadićima čokolade, a po završetku pečenja obavezno se posipaju šećerom u prahu. Ovi slatki zalogaji popularni su u raznim kulturama, naročito na Balkanu, i neizostavni su dio prazničnih trpeza i posebnih proslava. U nastavku vam donosimo provjereni recept za gurabije „kao iz bakine kuhinje,“ koji budi drage uspomene na detinjstvo.

Sastojci:

– 250 g maslaca ili margarina
– 150 g šećera u prahu
– 1 jaje
– 1 kašičica vanilin šećera
– 500 g brašna
– prstohvat soli
– Šećer u prahu za posipanje

Priprema

Umutite maslac ili margarin sa šećerom u prahu dok ne postane kremasto. Dodajte jaje i vanilin šećer, pa dobro sjedinite. U smesu postepeno dodajte brašno i prstohvat soli. Mešajte dok ne dobijete glatko testo.

Od testa pravite male kuglice ili diskove, a možete ih po želji dekorisati viljuškom ili orasima. Stavite gurabije na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrejanoj pećnici na 180°C oko 15-20 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju, prenosi Krstarica.

Kada su pečene, izvadite ih iz rerne i pustite da se ohlade. Po želji, pospite šećerom u prahu, poslužite uz čaj ili kafu i uživajte u slasnim domaćim gurabijama!

Prijatno i javite nam kako vam se dopao recept!

BONUS VIDEO:

;t=1526s