Ovo je jedan od najpopularnijih deserta na našim prostorima, a ovaj recept će vas uvjeriti i zašto je to tako.

Sastojci za krempitu:



  • 1 pakovanje lisnatog tijesta

  • 2 jajeta

  • litar mlijeka

  • 2 kesice pudinga od vanile

  • 1 kesica vanilin šećera

  • oko 100 g brašna

  • 120 g šećera

  • šećer u prahu za posipanje


Priprema krempite:


Lisnato tijesto razvucite na radnoj površini, pa podijelite da dobijete dvije ravnomjerne kore.

Odvojte čašu mlijeka sa strane, a ostatak stavite da se kuva. U činiju pomiješajte ostale sastojke, pa dodajte u mlijeko.

Miješajte ih dok smjesa ne postane skroz gusta, pa stavite u frižider na 20 minuta.

Kore stavite da se zapeku 15 minuta na 200 stepeni.

Jednu koru iskoristite kao bazu, pa je prekrijte svim filom. Preklopite drugom korom, pa onda vratite u frižider da se hladi što duže.

Pospite preko šećer u prahu i servirajte, prenosi Ona.