Koliko puta ste poželjeli napraviti ukusnu tortu, a da ne provodite sate u kuhinji?

Rješenje postoji – pijesak torta, omiljeni klasik jugoslovenske kuhinje, gotova je za manje od pola sata, a njena priprema je jednostavna i zabavna.

Sastojci:

1 l mlijeka
4 pudinga od vanilije
330 g šećera
1 margarin
200 g keksa
200 g kokosa
200 g oraha
šlag za dekoraciju

Priprema:

Prvo skuhajte četiri pudinga od vanilije, ali ne prema uputstvu sa vrećice, već koristeći jedan litar mlijeka. Ostavite puding da se ohladi, a zatim u njega dodajte margarin pjenasto umućen sa šećerom.

Dobijenu smjesu podijelite na tri dijela. U jedan dio dodajte kokos, u drugi mljevene orahe, a u treći mljeveni keks. Važno je da krema bude dovoljno čvrsta kako bi se mogla lijepo mazati.

U kalup za tortu prvo stavite kremu sa keksom, zatim preko nje kremu sa kokosom, a na kraju kremu sa orasima. Na kraju umutite šlag i ukrasite tortu po želji. Ostavite tortu da se stegne, a potom je spremna za posluženje.

Pijesak torta je jedan od onih deserata koji mnoge vraća u djetinjstvo. Omiljena je kod generacija na našim prostorima i savršena za različite prilike, od rođendana do običnih porodičnih trenutaka.