Ako ste ikada sanjali o medenjacima koji su mekani, mirisni i nestaju sa tanjira brže nego što ste ih napravili, na pravom ste mjestu.

Sastojci (za oko 20 komada):

– 350 g mekog brašna (tip 400)

– 1 jaje + 1 žumanjce

– 100 g maslaca, omekšalog

– 100 g tečnog meda

– 100 g šećera (smeđi daje bogatiju aromu)

– 1 kašičica sode bikarbone

– Začini: 2 kašičice cimeta, prstohvat đumbira i karanfilića

Priprema


Mikserom sjedinite maslac i šećer, pa dodajte jaje, žumanjce i med. Mutite dok smjesa ne postane glatka i pjenasta – u ovom trenutku kuhinja već počinje da miriše na praznike.

Dodajte suve sastojke
U posebnoj posudi pomješajte brašno, sodu i začine, pa ih postepeno dodajte u smjesu. Umjestite mekano tijesto koje se ne lijepi za ruke. Ako je potrebno, dodajte vrlo malo brašna, ali nemojte pretjerivati.

Oblikujte i pecite
Kuglice veličine oraha poređajte na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u unaprijed zagrijanoj rerni na 180 stepeni, sedam do 10 minuta. Ne čekajte da potamne – treba da ostanu svijetli i mekani.

Mali trik za dugotrajnu svježinu
Da bi medenjaci ostali mekani i nekoliko dana, čuvajte ih u limenoj kutiji zajedno sa kriškom jabuke. Ona održava vlažnost i dodatno pojačava aromu.

Miris toplih medenjaka koji se širi kućom uvijek budi najljepša osjećanja. Ovaj recept nije samo slatkiš, već mali praznični običaj koji unosi toplinu i osmijehe.

Ne čekajte posebnu priliku – napravite ih već danas i uživajte u svakom zalogaju.