Decenijama se priča, ali sada imamo i dokaz: ovo je, kažu, zvanično najbolji kolač bivše Jugoslavije!

A najbolje od svega je to što je recept za ovaj savršeni, kremasti desert toliko jednostavan da uvijek uspijeva, i gotov je za čas.

Riječ je o nepečenom krem kolaču sa keksom, a ovo je recept (za pleh srednje veličine):

Krema:


1 litra mlijeka

3 kesice pudinga od vanile

8 kašika šećera

250g putera (ili margarina).

Podloga:


Jedno veće pakovanje omiljenog suvog keksa

Glazura:


100g čokolade za kuvanje

malo ulja

Priprema:


Skuvajte puding kako piše na kesici, ali koristite cijeli litar mlijeka. Kada ga sklonite sa vatre, obavezno ga odmah prekrijte prozirnom folijom, direktno po površini. To je mali, ali važan trik da vam se ne uhvati ona korica.

Krema mora da se potpuno ohladi! Kada je hladna, umutite maslac (koji je bio na sobnoj temperaturi) i onda ga postepeno dodajte u hladnu kremu. Mutite dok ne dobijete glatku, kao pjenastu kremu.

Keks brzo namočite u mlijeko (da bude samo vlažan!) i složite prvi red u pleh. Preko keksa ravnomjerno rasporedite cijelu kremu.

Otopite čokoladu sa malo ulja. Prelijte kolač, stavite ga u frižider i to je to, piše Krstarica.