SASTOJCI:

Jedan luk

Pet do šest čena bijelog luka

Maslinovo ulje

Tri kašike putera

Biber

Crni i bijeli luk u prahu

1/4 šolje brašna

Četiri šolje pilećeg bujona

1/2 šolje mlijeka sa smanjenom masnoćom

1/2 šolje pavlake za kuvanje

Dvije šolje čedar sira

Brokoli

Isjeckana mrkva

Slanina

Prepečeni francuski hljeb namazan puterom

Priprema


Kuvarica je na društvenim mrežama započela svoju čorbu sjeckanjem luka i bijelog luka. Potom je sitno isjeckala brokoli.

Zatim je stavila maslinovo ulje u tiganj, kao i tri kašike putera. Kada se sve zagrijalo, dodala je isjeckani luk, biber, luk i bijeli luk u prahu i so. Pomiješala je sve i ostavila da povrće malo porumeni prije nego što je dodala i bijeli luk u tiganj.

Nakon toga sipala je brašno i miješala dok se nije formirala gusta pasta. Usput, dok miješate, dodajete i pileći bujon, zatim sve poklopite i ostavite da se kuva nekoliko minuta.

Vrijeme je da se dospe mlijeko i šolja čedar sira. Sve dobro promiješajte, pa potom dodajte i drugu šolju sira, i dodatno posolite i pobiberite.

Sve dobro promiješajte i ubacite sjeckani brokoli i mrkvu. Ostavite da se krčka nekoliko minuta.

Za to vrijeme u posebnom tiganju propržite slaninu.

Kada je čorba gotova, servirajte u dvije činije srednje veličine i na vrh pospite još malo sira i sitno sjeckane komadiće pržene slanine.

Namažite tostirani baget sa malo putera i umačite ga u divnu čorbu dok uživate u toplini ovog jela.

BONUS VIDEO: