Sastojci


1 patlidžan

1 tikvica

1 zelena paprika

1 crvena paprika

1 crveni luk

1 čen bijelog luka

300 g paradajza

250 g sira (može ovčiji)

malo bosiljka

začini po želji

maslinovo ulje

Priprema


Povrće dobro operite. Prvo patlidžan narežite na kriške, posolite ga, pa ga stavite sa strane da pusti sok. I ostalo povrće očistite, ogulite i narežite isto na kriške. Paradajz prelijte vrućom vodom, ogulite ga i sitno narežite. U dubljoj tavi zagrijte maslinovo ulje, prvo stavite papriku da se prži oko pet minuta pa zatim dodajte ocijeđeni patlidžan, tikvice, oba luka i začine. Kratko pržite povrće, zatim dodajte i paradajz te krčkajte pet minuta dok voda ne ispari. Sve skupa prebacite u vatrostalnu posudu, pospite narezanim sirom i blago promiješajte, pa stavite sve skupa peći u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni Celzijusa. Pecite desetak minuta, odnosno dok se sir ne rastopi.