Kukuruzna pita se pravi bez pšeničnog brašna jer se koristi palenta. Vrlo je lagana za pripremu, dovoljno je da umutite sastojke i pečete 20 minuta.

Recept je pronađen na YouTube kanalu "Kuhaj i peci", gdje je korištena tepsija obima 32 centimetra, a kao mjera korištena je čaša zapremine 200 mililitara, piše Klix.

Sastojci:

pola kilograma mladog sira
tri jajeta
pola čaše palente
malo soli
jedna kašika kajmaka ili kiselog vrhnja
jedna čaša jogurta
mlijeko po potrebi
ulje ili maslac za premazivanje tepsije

Dodatno: 100 mililitara mlijeka i jedna kašika pavlake

Priprema:

U jednoj posudi umutite jaja s malo soli. Dodajte jednu kašiku kajmaka ili kisele pavlake, jogurt i mladi sir pa umutite. Nakon toga, dodajte palentu i dodatno umutite.

Smjesu je potrebno ostaviti nekih pet minuta da se malo zgusne. Smjesa ne smije biti pregusta, a ako se to dogoditi, dodajte mlijeka. Premažite tepsiju maslacem ili uljem i pecite 20 minuta u zagrijanoj rerni na 230 stepeni.

Kada se ispeče, zalijte s malo mlijeka i vratite u rernu da se zagrije. Nakon toga, možete je premazati s pavlakom ili nekim drugim mliječnim proizvodom i vratite kratko u toplu rernu.

(Klix)