Idealna je za one trenutke kada želite nešto zasitno, ali ne preteško, a opet pripremljeno brzo i lako. Ova kombinacija boja, tekstura i mirisa čini svaki zalogaj savršenim. Odlična opcija i kada vam dolaze gosti, ali i za dane kada jednostavno želite nešto domaće, a posebno.

Vrijeme pripreme:


30 minuta

Sastojci:

600 g makarona

400 g brokolija

250 ml neutralne pavlake

15 ml maslinovog ulja

1 čen bijelog luka (sitno sjeckan)

70 g putera

100 g rendanog parmezana

So i biber po ukusu

Priprema:


Brokoli najprije pripremite tako što ćete odvojiti veće cvjetove od stabljike, a zatim ih razlomiti na manje komade. U jednoj šerpi sipajte vodu, dodajte so i stavite da provri. Kada voda proključa, dodajte makarone i kuvajte ih oko osam minuta – tako da ostanu "al dente". U drugoj šerpi takođe prokuvajte vodu i blanširajte brokoli 30 sekundi, pa ga odmah ubacite u činiju s hladnom vodom i ledom, kako bi se zadržala njegova boja i tekstura. Procijedite i ostavite sa strane.

Kada su makarone kuvane, procjedite ih, a malo vode od kuvanja sačuvajte. U većem tiganju zagrijte maslinovo ulje i dodajte sitno sjeckan bijeli luk. Dinstajte kratko dok ne zamiriše, pa dodajte blanširani brokoli i pržite ga na umjerenoj vatri. Nakon nekoliko minuta, sipajte neutralnu pavlaku i lagano kuvajte dok se ne počne zgušnjavati.

Ubacite makarone u tiganj sa pavlakom i brokolijem, dodajte puter i začinite po ukusu solju i biberom. Miješajte lagano dok se svi sastojci ne sjedine i sos ne postane gušći. Po potrebi dodajte malo vode u kojoj su se kuvale makarone - to će doprinijeti kremastoj strukturi sosa i pomoći da se sve lijepo poveže.

Kada se puter otopi, dodajte rendani parmezan i još jednom sve promješajte. Ugasite vatru i ostavite da odstoji minut-dva prije serviranja. Poslužite toplo, posuto dodatnim parmezanom po vrhu. Po želji možete dodati i listić svježeg bosiljka ili malo limunove kore za osvježavajući ton.