Sastojci:


Za kore:

250 g meda

150 g šećera

1 jaje

1 kašika sode bikarbone

500 g brašna

100 g maslaca (otopljenog)

Za fil:


400 g kisele pavlake

400 g neslanog krem sira

200 g prah šećera

1 kašika vanilin šećera

100 g oraha (mlevenih)

Priprema:


U šerpi zagrijte med, šećer i maslac. Miješajte dok se sve ne rastopi i ne sjedini.

Skinite sa vatre, dodajte jaje i sodu bikarbonu, pa dobro promiješajte.

Postepeno dodajte brašno, miješajući dok ne dobijete glatko tijesto.

Podijelite tijesto na 5 dijelova i svaki razvaljajte tanko, da dobijete kore.

Pecite kore u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 5-7 minuta, ili dok ne dobiju zlatnu boju, a zatim ih ohladite.

U velikoj posudi sjedinite kiselu pavlaku, krem sir, prah šećer i vanilu, pa dobro promiješajte.

Dodajte mljevene orahe i sve dobro sjedinite.

Na prvu koru nanesite dio fila, pa pokrijte drugom korom. Ponavljajte dok ne iskoristite sve kore i fil.

Preostalim filom premažite tortu sa svih strana.

Ostavite tortu da se ohladi u frižideru najmanje 4-5 sati, a najbolje preko noći.

Prije serviranja, možete je posuti mljevenim orasima ili prah šećerom. Uživajte u ovoj medenoj poslastici!