Sastojci:
Za kore:
250 g meda
150 g šećera
1 jaje
1 kašika sode bikarbone
500 g brašna
100 g maslaca (otopljenog)
Za fil:
400 g kisele pavlake
400 g neslanog krem sira
200 g prah šećera
1 kašika vanilin šećera
100 g oraha (mlevenih)
Priprema:
U šerpi zagrijte med, šećer i maslac. Miješajte dok se sve ne rastopi i ne sjedini.
Skinite sa vatre, dodajte jaje i sodu bikarbonu, pa dobro promiješajte.
Postepeno dodajte brašno, miješajući dok ne dobijete glatko tijesto.
Podijelite tijesto na 5 dijelova i svaki razvaljajte tanko, da dobijete kore.
Pecite kore u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 5-7 minuta, ili dok ne dobiju zlatnu boju, a zatim ih ohladite.
U velikoj posudi sjedinite kiselu pavlaku, krem sir, prah šećer i vanilu, pa dobro promiješajte.
Dodajte mljevene orahe i sve dobro sjedinite.
Na prvu koru nanesite dio fila, pa pokrijte drugom korom. Ponavljajte dok ne iskoristite sve kore i fil.
Preostalim filom premažite tortu sa svih strana.
Ostavite tortu da se ohladi u frižideru najmanje 4-5 sati, a najbolje preko noći.
Prije serviranja, možete je posuti mljevenim orasima ili prah šećerom. Uživajte u ovoj medenoj poslastici!