Sastojci:


Za patišpanj:



  • 5 žumanjca

  • 5 bjelanaca

  • 180 g šećera

  • 110 g brašna

  • 40 g kakaoa

  • 10 g skroba

  • 10 g vanilinog šećera

  • 1 kašičica praška za pecivo


Za krem:

  • 400 ml slatke pavlake

  • 200 g kisele pavlake

  • 6 kašika šećera u prahu

  • 2 kašičice instant kafe

  • 2 kašičice vode

  • 10 g vanilin šećera

  • 150 ml zaslađene kafe


Za glazuru:

  • 150 ml mlijeka

  • 110 g šećera

  • 40 g kakaoa

  • 70 g putera


Recept za najljepšu tortu sa kafom i čokoladom:


Za ovu tortu prvo napravite patišpanj. Bjelanca dobro umutite mikserom sa dvije kašike šećera uzete od ukupne količine. Pjena treba da bude gusta i čvrsta. U žumanjca dodajte preostali šećer i vanilin šećer i dobro umutite. Pomiješajte brašno, kakao, prašak za pecivo i skrob. Sipajte u žumanjca i umutite mikserom. Tijesto će biti gusto. Dodajte bjelanca u tri faze, svaki put dobro miješajući kašikom. Prebacite tijesto u kalup, nema potrebe da ga podmazujete. Pecite čokoladni biskvit na 180 C oko 40-50 minuta. Čačkalica treba da bude suva.

Pustite da se patišpanj potpuno ohladi, pa ga umotajte u foliju i ostavite na sobnoj temperaturi 8-10 sati. Isjecite ga tako što ćete da odsiječete površinu, horizontalno. Taj dio izblendirajte i osušite u tiganju. Patišpanj isjecite horizontalno na tri sloja. Za krem unaprijed pripremite kiselu pavlaku - mora da se ubaci u sito sa gazom i ostavi u frižideru preko noći, da se ocijedi višak surutke. I slatka pavlaka i kisela treba da budu dobro ohlađene.

Prelijte instant kafu sa 2 kašičice vode i dobro promiješajte. Da biste natopili tortu, skuvajte šoljicu svježe zaslađene kafe. Sipajte krem u činiju, dodajte pavlaku i umutite mikserom, počevši od male brzine. Na pola mućenja dodajte šećer u prahu i vanilin šećer. I na kraju umutite dok se ne formira gusta, stabilna krema. Odvojite malo kreme za dekoraciju. U preostali dio dodajte rastvorenu kafu i miješajte mikserom na maloj brzini. Potom stavite jedan patišpanj na tanjir i potopite ga sa malo kafe. Stavite polovinu krema preko patišpanja i izravnajte.

Zatim ponovo stavite sloj patišpanja i prelijte ga kafom pa premažite preostalim kremom i završite natopljenim slojem patišpanja. Stavite tortu u frižider na 2-3 sata. Za glazuru pomiješajte mlijeko, kakao i šećer u šerpi. Kuvajte na laganoj vatri uz stalno miješanje 3-4 minuta poslije ključanja. Dodajte puter i promiješajte. Pokrijte njime cijelu tortu. Stranice torte pospite mrvicama keksa. Od ostavljenog krema napravite rozete. Ukrasite zrnima kafe.

BONUS VIDEO: