Šnenokle su upravo jedna od njih, desert koji su pravile naše bake, lagan, vazdušast i nježan, baš poput najljepših uspomena iz djetinjstva.

Recept za šnenokle
Sastojci:

5 jaja
1 l mlijeka
10 kašika šećera
1 vanilin šećer
2 kašike gustina
kakao za posipanje

Priprema:

Odvojite bjelanca od žumanaca. U 900 ml mlijeka dodajte šećer i vanilin šećer. Dok se mlijeko greje na šporetu, mutite bjelanca mikserom u čvrst snijeg. Kada mlijeko proključa, kašikom (ili kašikom za sladoled) vadite bjelanca i kuvajte ih u mlijeku po dva minuta sa svake strane. Vadite ih rupičastom kašikom i ostavite da se ohlade. Mlijeko sklonite sa vatre. Žumanca i gustin razmutite u preostalih 100 ml mleka, pa dodajte u kuvano mlijeko i vratite na vatru. Kuvajte nekoliko minuta dok ne dobijete krem srednje gustine. Prelijte žutu kremu preko ohlađenih oblaka od bjelanaca i pospite kakaom. Po želji, možete dodati i cimet ili komadiće čokolade. Prijatno!