Sastojci:



  • 1 tikvica

  • 1 mrkva

  • 1 krompir

  • 2 mlada luka (ili po ukusu)

  • 2 jajeta

  • 60 g brašna

  • So i biber po ukusu

  • Maslinovo ulje

  • 100 g mocarele (sjeckane ili rendane)

  • Čeri paradajz (po 1 za svako gnezdo)


Priprema:


Ove povrtne pljeskavice od tikvica, krompira i mrkve pravo su ljetnje jelo – lagane, šarene i jednostavne za pripremu. Idealne su kao glavno jelo uz jogurt ili salatu, ali i kao toplo predjelo koje svi vole. Uz dodatak mocarele i čeri paradajza postaju posebno sočne i neodoljivo ukusne.





Savjet:

Po želji, pospite svježim bosiljkom ili dodajte parmezan za još bogatiji ukus.





Isjecite tikvicu, mrkvu i krompir na žilijen (ili izrendajte na krupno rende). Pospite ih solju i ostavite 10 minuta da puste vodu, zatim dobro iscgvedite višak tečnosti. Dodajte sitno sveckani zeleni luk, jaja, brašno, so i biber. Sve dobro izmvešajte da se poveže. Na plehu obloženom papirom za pečenje oblikujte mala "gngvezda" rukama ili kašikom, ostavljajući udubljenje u sredini. U svako gnijezdo stavite po 1 čeri paradajz i malo mocarele.

Premažite maslinovim uljem i pecite u unaprijed zagrijanoj rerni na 180°C oko 30 minuta, dok ne postanu zlatne i hrskave.

(MONDO)