Sastojci:
Za panakotu:
960 ml hladne vode (960 ml)
6 listova želatine (ili 2 kašike / 2 vrećice granuliranog želatina)
360 ml vrhnja za kuhanje
120 ml mlijeka
100 g šećera
1 kašičica čistog ekstrakta vanilije
Za preliv od manga:
oko 3 velika zrela manga, nasjeckana na kockice
2 - 3 kašike šećera (ili više po ukusu)
60 ml vode
3 lista želatine (ili 1 kašika / 1 vrećica granuliranog želatina)
Priprema:
Prvo započnite s pripremom panakote, tako što ćete u srednjoj zdjeli dodati hladnu vode i listove želatine. Ostavite ih da se namaču 10 minuta.
Ako koristite granulirani želatin, otopite ga u hladnom mlijeku i stavite da se namače 10 minuta.
Zatim, u srednje velikom loncu, na srednjoj vatri, pomiješajte vrhnje, mlijeko i šećer, neprestano miješajući. Dodajte ocijeđene listove želatina (ili smjesu granuliranog želatina) i miješajte dok se potpuno ne otope, oko 1-2 minute.
Ostavite smjesu da se malo ohladi.
Zatim ravnomjerno rasporedite u fleksibilni silikonski kalup po vašem izboru. Ohladite 2-3 sata ili preko noći dok se ne stvrdne.
Za pire od manga, u srednjoj zdjeli dodajte hladnu vodu i listove želatina i ostavite ih da se namaču 10 minuta, a ako koristite granulirani želatin, otopite želatin u 2 kašike hladne vode i ostavite da se namače 10 minuta.
Stavite nasjeckani mango i šećer u blender i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.
U malom loncu zakuhajte pire od manga i kuhajte 4-5 minuta ili dok ne postane sirupast. Sačuvajte pola šoljice pirea od manga za kasnije posluživanje prije dodavanja želatina.
U ostatak smjese od manga dodajte ocijeđene listove želatina (ili smjesu želatina u prahu) u loncu i miješajte dok se potpuno ne otopi, oko minutu. Ostavite smjesu da se ohladi.
Kašikom prelijte ohlađenu smjesu od manga preko čvrste panakote. Ohladite 2 sata dok se ne stvrdne.
Za umak od pirea od manga, pomiješajte sačuvani pire od manga s preostalim svježim kockicama manga. Ohladite do posluživanja.
Kada ste spremni za posluživanje, izvadite panakotu iz kalupa i prelijte s još umaka od manga, piše "Mommy’s Home Cooking".