Sastojci:


  • 1 kg junetine od buta

  • 2 glavice crnog luka

  • 70 g celera

  • 3 šargarepe

  • 2 čena bijelog luka

  • 1 kašika mljevene paprike

  • 2 dl piva, origano

  • 8 dl juneće supe

  • 1 kašika džema od šljiva

  • 400 g fileta pečene paprike


Priprema:

  1. Junetinu isjeći na krupnije kocke, crni luk, celer i šargarepu očistiti i izrendati na krupno rende. Bijeli luk ispasirati.

  2. Na malo ulja propržiti junetinu kako bi porumenela, a zatim je rešetkastom kašikom izvaditi i ostaviti na toplom.

  3. Na masnoći od mesa propržiti crni i bijeli luk, dodati šargarepu i celer, pa sve

  4. zajedno pržiti uz neprestano miješanje dok povrće ne omekša.

  5. Nakon toga vratiti prženo meso, sipati pivo i nastaviti sa dinstanjem na umjerenoj

  6. temperaturi. Tokom dinstanja, po potrebi, dolivati juneću supu dok meso ne omekša.

  7. Zatim dodati mljevenu papriku, džem od šljiva, sjeckanu pečenu papriku, origano i začine po ukusu, te promiješati.

  8. Vatrostalnu posudu nauljiti i u nju sipati pripremljenu smjesu. Poravnati i peći u zagrijanoj rerni na 200ºC dok suvišna tečnost ne uvri.