Mali, mirisni pupoljci karanfilića poznati su kao začin bez koga mnogi ne mogu da zamisle praznične kolače, ali su u narodnoj medicini zauzeli posebno mjesto i kao prirodno sredstvo za brojne tegobe. O njegovim blagotvornim svojstvima pisao je i naš poznati travar Jova Mijatović, koji je u svojoj knjizi "Travar: trave i melemi" ostavio recept za napitak od karanfilića namijenjen upravo regulisanju krvnog pritiska.

Recept Jove travara

U posudu stavite 10 grama karanfilića i prelijte sa 250 mililitara vode. Ostavite da odstoji 24 sata, a zatim sat vremena prije svakog obroka popijte dve supene kašike ove tečnosti. Nakon svake upotrebe dospite onoliko vode koliko ste popili i nastavite s postupkom sve dok karanfilić ne izgubi miris i jačinu. Ako se krvni pritisak ne snizi, recept se može ponoviti.

[caption id="attachment_782966" align="alignnone" width="450"] FOTO: FREEPIK[/caption]

Kako pomaže?

Karanfilić je poznat po antioksidativnim i protivupalnim svojstvima, a bogat je beta-karotenom, kalcijumom, manganom, selenom, gvožđem i vitaminima B6, C i K. Ove materije pozitivno utiču na zdravlje krvnih sudova i mogu da doprinesu boljoj cirkulaciji, što objašnjava zašto se ovaj začin tradicionalno pominje u narodnim receptima za pritisak. Ova aromatični začin se ponekad miješa sa drugim biljkama (npr. cimetom ili đumbirom) u čajevima koji "pospješuju cirkulaciju" ili "čiste krv".

Šta kaže nauka?

Karanfilić sadrži eugenol, aktivnu supstancu koja ima antioksidativno i blago protivupalno dejstvo. Neka laboratorijska istraživanja na životinjama pokazala su da eugenol može blago da opusti krvne sudove, što može da doprinese sniženju pritiska, ali to nije potvrđeno kod ljudi.

Mjere opreza

Iako se karanfilić smatra bezbjednim u malim količinama, stručnjaci preporučuju oprez. Osobe koje već koriste lijekove za hipertenziju, trudnice ili oni s osjetljivim želucem trebalo bi da se prije upotrebe posavjetuju sa ljekarom ili farmaceutom, piše Zdravlje.kurir.rs.