Poznati poslastičar Džordi Roka redefinisao je pojam “kuvar” kreiranjem deserta skupljim od 350 dolara, koji je prožet aromom stare, prašnjave knjige.

Ovaj “literarni” slatkiš predstavio je u video-tutorijalu na TikToku, koji je pregledan više od 635.000 puta.

Roka (46) je poslastičar i suvlasnik španskog restorana El Celler de Can Roca, nosioca tri Mišlenove zvjezdice, poznatog po desertima koji brišu granicu između umjetnosti i kulinarstva.

Jedno od njegovih najneobičnijih djela uključuje ekstrakciju esencije stare knjige i njeno pretvaranje u tečnost.


"Birajte knjige koje mirišu na stari papir," objasnio je poslastičarski virtuoz u opisu videa u kojem prikazuje svoj nesvakidašnji proces, prenosi Džem Pres. "Namažite stranice dezodorisanim puterom i ostavite ih preko noći kako bi upile miris stare knjige."

U snimku se vidi kako Roka cijepa stranice stare knjige, premazuje ih puterom i potapa u lonac sa tečnošću kako bi prenijeli svoj miris.


Kada se puter potpuno natopi duhom književnosti, "sklonite ga pomoću spatule i rastvorite u alkoholu," objašnjava Roka, demonstrirajući ovu kulinarsku ekstrakciju. "Alkohol će ispariti i ostaće nam parfem stare knjige."



Roka je rekao da je na ovu ideju došao fasciniran mirisom starih knjiga, poput onih koje se mogu naći u biblioteci, prenosi italijanski kulinarski magazin Identità Golose, prenosi 24sedam.rs.