Sastojci:



  • 1 kašika ulja

  • 1 mali luk, isjeckan

  • 1 čen bijelog luka, vrlo sitno isjeckan

  • 400 g pasulja iz konzerve, ocijeđenog

  • 400 g paradajza isječenog na kockice

  • ½ crvene paprike, sjeckane

  • 1 kašičica sušenog bosiljka

  • 1 kašičica sušenog origana

  • so i biber po ukusu

  • 3 kašike putera

  • 3 kašike višenamjenskog brašna

  • 360 ml mlijeka

  • 120 g rendanog parmezana

  • 4 tijesta za lazanje

  • 115 g rendanog kačkavalja





Recept za lazanje sa pasuljem:




Kako biste napravili lazanje zagrijte rernu na 175 stepeni C. Zagrijte ulje u tiganju na srednjoj vatri i pržite luk dok ne omekša. Umiješajte bijeli luk i pržite i njega. Pomiješajte pasulj, paradajz i crvenu papriku. Začinite bosiljkom, origanom, solju i biberom. Nastavite da pržite 10 minuta i povremeno miješajte.

Rastopite puter u šerpi na srednjoj vatri i postepeno umiješajte brašno, dok ne postane glatko. Polako umiješajte mlijeko. Umiješajte parmezan i nastavite da kuvate i miješajte dok se malo ne zgusne.

Rasporedite 1/2 mješavine pasulja u tepsiju i na vrh stavite 2 tijesta za lazanje. Premažite preostalom mješavinom pasulja i na vrh opet stavite tjesteninu. Prelijte sosom i pospite narendanim kačkavaljem. Pecite 20 minuta u zagrijanoj rerni, ili dok ne porumeni. Uživajte!

BONUS VIDEO: