Ovo je recept po kojem treba spremiti žito za zimske zadušnice.
Sastojci:
500 g pšenice
250 g šećera (ili po ukusu)
200 g oraha (mlevenih)
1 kesica vanilin šećera
1 kašičica cimeta (po želji)
100 g prah šećera (za posipanje)
Priprema:
Isprati pšenicu nekoliko puta dok voda ne bude bistra. Potopiti je u vodu preko noći (opciono, ali pomaže da se brže skuva).
Kuvati pšenicu u velikoj količini vode dok ne omekša (oko 1,5–2 sata). Povremeno dolivati vodu ako ispari. Kada je kuvana, procijediti je i isprati hladnom vodom.
Ostaviti pšenicu da se dobro ocijedi i osuši, pa je samljeti na mašini za meso ili usitniti štapnim mikserom. U mljevenu pšenicu dodati šećer, vanilin šećer, mljevene orahe i cimet. Dobro izmiješati da se sjedini.
Prebaciti žito u činiju i poravnati. Posuti prah šećerom i po želji dodati još oraha u obliku krsta.
Žito se tradicionalno nosi u crkvu na osvećenje, a zatim se dijeli u znak sjećanja na pokojne.