Riba pečena na pari je vrlo ukusna i zdrava!

Štuka je izuzetno ukusna, a ovako možete pripremiti i bilo koju drugu ribu. Riječ je o pečenju na pari, a svi oni koji nemaju parnu rernu mogu da se posluže i vrlo jednostavnim trikom.

U dublji pleh stavite nekoliko komada sjeckanog korjenastog povrća - mrkve, peršuna, paškanata i dodajte nekoliko kockica putera. Naspite vode i sipajte malo bijelog vina. Očišćenu ribu posolite, pobiberite i stavite na rešetku, pa rešetku stavite preko pleha.

Pecite u rerni oko pola sata, na temperaturi od oko 180 stepeni. Za to vrijeme, pripremite sos. Na malo putera, izdinstajte sitan luk, vlašac ili mladi luk, dolivajući procjeđen sok od pečenja ribe.

Kad se luk uprži, dodajte par kašika  brašna i pržite da pobijeli, pa sklonite sa vatre i polako dolivajte pavlaku za šlag. Vraćajte na ringlu samo da se sos blago ukuva, ne dozvolite da previše vri.

Začinite po ukusu, prelijte komade ribe i ukrasite peršunom.

BONUS VIDEO: