Potrebno za špageta sa tunjevinom:
250 g špageta,
1 konzerva tunjevine,
1 konzerva paradajz pelata (ili šolja soka od paradajza, ili nekoliko svježih paradajza, u zavisnosti od sezone i onoga što imate kod kuće),
2-3 čena bijelog luka,
nekoliko listova bosiljka ili ruzmarina,
so, biber i tucana ljuta paprika po ukusu.
Priprema špageta sa tunjevinom:
Dok se grije voda za tjesteninu i dok se tijesto ne skuva, u šerpu stavite malo ulja iz konzerve ribe i bijeli luk u komadu.
Ako koristite tunjevinu u salamuri, a ne u ulju, onda sipajte malo ulja u šerpu (maslinovog po mogućnosti). Kratko i na tihoj vatri ostavite da se bijeli luk malo zapeče, u stvari više zagreje i da zamiriši.
Na zagrejano ulje izručite ribu iz konzerve. Kratko propržite, ali vodite računa da ne bude na jakoj vatri jer će jako prskati.
U proprženu ribu dodajte paradajz. Sve posolite, pobiberite, dodajte bosiljak ili ruzmarin ili neke druge začine po želji. Poklopite i ostavite da se krčka dok se tijesto ne skuva.
Skuvano tijesto prelijte sosom, promješajte i poslužite odmah.
Po želji u tanjiru možete posuti parmezanom ili nekim drugim tvrdim sirom.
BONUS VIDEO: