Ono što je zajedničko svim Srbima koji slave slavu su žito, slavski kolač, svijeća i vino. Kada slava pada u srijedu ili petak, ona se slavi posno, kao i svaka slava u vreme Božićnog posta, a na trpezi je obavezan posni slavski kolač.

Kako nam se bliži Sveti Nikola, a ta slava po pravilu treba da se slavi posni, donosimo vam recept za posni slavski kolač, koji će vam ispasti savršeno, čak iako ste početnik u kuhinji.

Sastojci:


1 kg oštrog brašna

450 ml vode

1 svež kvasac

100 ml ulja

4 kašičice šećera

2 kašičice soli

Priprema:


Sjedinite sve sastojke dodajući ih lagano dok testo ne postane glatko, a zatim ga ostavite da naraste. Premažite pleh uljem, zatim ga pospite brašnom u tankom sloju (poželjno je da bude okrugli pleh). Naraslo tijesto premijesite na pobrašnjenoj površini pa ga ubacite u pleh. Pogaču ostavite da naraste jedan sat, a zatim je ispecite u zagrijanoj rerni na 200°C. Ukrase za slavski kolač napravite po ovom receptu, prenosi Blic.

BONUS VIDEO