Večera koja čisti crijeva i jača imunitet – topla, ljekovita i jednostavna, sa sastojcima koji podstiču detoks i prirodnu otpornost tijela.




Ovaj recept je oslonjen na sastojke koje imaš kod kuće – i na ono što tvoje tijelo zaista traži kad je iscrpljeno.

Zašto baš ova kombinacija?


Bijeli luk – prirodni antiseptik, pomaže u čišćenju crijeva i jačanju otpornosti

Praziluk i crni luk – prebiotici koji hrane dobre bakterije

Šargarepa i celer – vlakna za pokretanje probave

Đumbir i kurkuma – smanjuju upale, griju tijelo i podstiču cirkulaciju

Domaći bujon – obnavlja sluzokožu i hidrira iznutra

Recept – jednostavno i brzo:

Na malo maslinovog ulja proprži crni luk, praziluk i bijeli luk. Dodaj šargarepu, celer, tikvicu i krompir. Ubaci kašičicu kurkume i rendani đumbir. Nalij domaćim bujonom ili vodom, posoli, pobiberi i kuvaj 30 minuta. Po želji dodaj šaku kinoe, leblebija ili prosa.

Praktične alternative:

– Nemaš svježe povrće? Uzmi zamrznutu mješavinu.

– Nemaš bujon? Voda + kašičica miso paste.

– Veganska verzija? Bez problema – efekat ostaje isti.

Brzi odgovori za zdraviju večeru:

Da li pomaže kod nadutosti?

– Da, vlakna i začini podstiču prirodno pražnjenje i smanjuju osjećaj težine.

Mogu li je jesti svako veče?

– Možeš, lagana je, hranljiva i ne opterećuje stomak.

Da li je pogodna za djecu?

– Jeste, samo smanji začine i so.

Mogu li dodati meso?

– Možeš, pileće bijelo meso ili ćuretina su odličan dodatak.

Kada se osjećaju prvi efekti?


– Već nakon 2–3 dana redovne konzumacije, mnogi osjećaju više energije i manje nadutosti.

Kad ti tijelo traži predah, ne moraš da posežeš za suplementima ni komplikovanim dijetama. Večera koja čisti crijeva i jača imunitet je jednostavna, topla i ljekovita – baš ono što ti treba da se osjećaš lakše, snažnije i prisutnije u svom tijelu. Dovoljna je jedna činija da podsjetiš organizam kako izgleda prirodan balans.

Kad ti zdravlje krene iz stomaka, sve ostalo počinje da se vraća na svoje mjesto, prenosi Krstarica.