Sastojci 4 osobe:

    Za tijesto:


  •     20 g svježeg kvasca

  •     300 g brašna

  •     so

  •     1 jaje

  •     3 kašika ulja

  •     3kašika kiselog vrhnja

  •     70-100 ml vode


    Za umak:

  •     kašika maslinovog ulja

  •     300 g sjeckanom paradaiza iz limenke

  •     ½ kašike origana

  •     so

  •     1 kašika šećera


    Za nadjev:

  •     100 g edamera

  •     180 g Kranjskih kobasica

  •     50 g svježe paprike narezane na štapiće

  •     50 g luka narezanog na ploške

  •     1-2 farafone


Priprema:

  1. Kvasac razmutite u malo tople vode, dodajt kašiku brašna i ostavite 10 minuta.

  2. Brašno pomiješajte s malo soli, dodajte jaje, ulje, vrhnje, dignuti kvasac i uz postepeno dolijevanje tople vode zamijesite mekano glatko tijesto. Tijesto ostavite na toplom mjestu dok mu se ne udvostruči obujam.

  3. Na maslinovom ulju propirjajte sjeckani paradaiz, dodajte origano, malo soli i šećer.

  4. Tijesto razvaljajte na veličinu lima za pečenje, premažite pripremljenim umakom od paradaiza, pospite naribanim sirom, rasporedite narezane kobasice, papriku, luk i feferone.

  5. Pecite u pećnici zagrijanoj na 220°C 15-ak minuta.


Posluživanje:

Poslužite uz kiselo vrhnje.

Savjet:

Feferone stavite po vlastitoj želji, ovisno o tome želite li jače ljutu ili blažu pizzu.