Iako su domaće lazanje često rezervisane za posebne prilike zbog složenije pripreme, to ne znači da se radnim danom morate odreći bogatih i kremastih jela iz pećnice.

Upravo je ovaj recept za zapečene špagete s Alfredo umakom savršena alternativa.

Nudi sve što volimo kod lazanja - sočan umak, tjesteninu i hrskavu koricu od sira - ali uz puno manje truda, piše The Kitchn.

Osim što je priprema puno jednostavnija od slaganja lazanja, ove zapečene špagete osvajaju bogatim okusom sira i nježnom teksturom tjestenine, bez potrebe za dugotrajnim kuvanjem umaka.

Tajna se krije u svilenkastom umaku od parmezana na bazi zaprške, koji je stabilniji za pečenje od klasičnog Alfreda, a istovremeno pruža onu prepoznatljivu kremoznost i bogatstvo okusa.

Sastojci:

špagete

maslac

glatko brašno

mlijeko

vrhnje za kuvanje

mozzarella

parmezan

bijeli luk u prahu

so

svježi peršun

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 190°C, a u velikom loncu zakuvajte posoljenu vodu.

Špagete kuvajte minutu kraće od uputa za al dente. Za to vrijeme pripremite umak.

U drugom loncu otopite maslac, dodajte brašno i kuvajte oko dvije minute dok ne dobije zlatnu boju.

Polako umiješajte mlijeko i vrhnje za kuvanje pa pustite da zavrije uz povremeno miješanje.

Smanjite vatru i kuvajte oko pet minuta dok se umak lagano ne zgusne.

Maknite umak s vatre. Umiješajte veći dio naribane mozzarelle i parmezana, bijeli luk u prahu i so dok smjesa ne postane glatka.

Ocijeđene špagete dodajte u umak i sve dobro promiješajte. Po potrebi dodatno posolite.

Smjesu prebacite u posudu za pečenje i poravnajte. Pospite preostalom mozzarellom i parmezanom, prenosi Index.

Pecite na srednjoj rešetki oko 20 minuta, dok se sir ne otopi, a rubovi ne počnu ključati. Za hrskavu koricu, premjestite posudu na gornju rešetku i uključite grill funkciju na 3-4 minute dok sir ne porumeni.

Prije posluživanja ostavite da se ohladi pet minuta i po želji ukrasite svježim peršunom.