Mnogi ga svakodnevno koriste misleći da čine dobru stvar za svoje zdravlje, a zapravo nesvjesno povećavaju rizik od srčanih oboljenja.

Zašto je margarin problematičan?


Većina industrijskih margarinskih proizvoda sadrži trans masti - najgoru vrstu masti za zdravlje srca.

Trans masti podižu loš (LDL) holesterol, spuštaju dobar (HDL) holesterol i direktno doprinose upalnim procesima u tijelu.

Gora od slatkiša? Da, i to sa razlogom


Dok slatkiši uglavnom sadrže šećer, margarin kombinuje loše masti sa aditivima i vještačkim bojama, prenosi grand.nova.rs.

Njegova "zdravija" reputacija često zavara ljude, ali nutricionisti upozoravaju da je margarin daleko štetniji za kardiovaskularni sistem nego povremeni kolač.

Jedemo ga svaki dan - i to nesvjesno


Margarin se ne nalazi samo na hljebu. Koristi se u pecivima, grickalicama, kolačima, pa čak i u nekim "fit" proizvodima.

Čak i ako ga ne kupujete, velika je šansa da ga unosite kroz industrijski obrađenu hranu.