Ako ste ljubitelj kafe i sladoleda, onda je affogato pravi desert za vas. Potrebna su samo dva sastojka, ali bitno je da su oni kvalitetni. Za pripremu je potreban dobar espresso i kvalitetan sladoled od vanilije.

Affogato savršeno kombinuje toplinu i jačinu espressa sa kremastom sladoledom, stvarajući kontrast koji osvaja već pri prvom zalogaju.

Sastojci:

jedna kugla kvalitetnog sladoleda od vanile
jedan svježe pripremljeni espresso (nekih 30 mililitara)
Zasladite svoje nepce

Priprema:

U staklenu ili keramičku šoljicu stavite kuglu sladoleda. Prelijte je svježe kuvanim espressom i poslužite odmah - dok je sladoled još hladan, a kafa topla.

Možete dodati i malo likera za dodatni sloj ukusa. Kada je riječ o sladoledu, možete koristiti i druge vrste sladoleda s okusom lješnjaka ili karamele. Na kraju, affogato možete ukrasiti naribanom čokoladom ili s malo šlaga.

(Klix)