Tikvice sa mljevenim mesom su jelo koje se brzo priprema i ima bogat, pun ukus. Posebnu aromu daje mu sos od soje, meda i začina koji meso i povrće pretvara u pravo gurmansko zadovoljstvo. Idealno je za ručak ili večeru kada želite nešto lagano, a opet zasitno.


Osnovne informacije:


Kuhinja: Azijska

Tip jela: Glavno jelo

Ukupno vrijeme pripreme: 35 minuta

Kalorije po porciji: oko 320 kcal

Broj porcija: 4

Nivo težine pripreme: Srednje

Sastojci:



  • 650 g mljevene govedine

  • 2 tikvice

  • 1 šargarepa

  • 200 g šampinjona

  • 3 čena bijelog luka

  • 1 kašičica svežeg đumbira (ili 0,5 kašičice suvog)

  • 4 kašike soja sosa (ili po ukusu)

  • 2 kašike kečapa

  • Ljuta crvena paprika – po ukusu

  • 1 kašika meda





Savjet:

Ako volite intenzivniji ukus, dodajte malo susamovog ulja ili pospite susamom prije serviranja.





Priprema:


Priprema povrća i mesa:


Isjeckajte tikvice, šargarepu i šampinjone na sitnije komade. U šerpi ili dubljem tiganju propržite mljevenu govedinu dok ne promeni boju. Dodajte povrće i kratko prodinstajte.

Priprema sosa:


U posebnoj posudi pomiješajte soja sos, kečap, med, izgnječeni beli luk, đumbir i ljutu papriku.

Spajanje i kuvanje:


Prelijte meso i povrće pripremljenim sosom, promiješajte i kuvajte još 5–7 minuta dok se ukusi ne sjedine.

Serviranje:


Poslužite toplo, uz kuvani pirinač ili testeninu, a možete dodati i svežu salatu za laganiji obrok.

(Mondo)