Ovaj desert je veoma lagan, sočan i preukusan – prste ćete polizati!
Ne morate se ograničiti na limun – recept će odlično funkcionisati ako limunov sok zamijenite s malo narandžine korice i koncentrisanog soka. Možete dodati i malo soka od višnje da dobijete pink kocke. Kombinacije su neograničene!
Sastojci
Za koru:
- 250 g putera
- 200 g brašna
- 70 g šećera u prahu (i još malo za posipanje)
- Za premaz:
- 300 g šećera
- 30 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašika kokosa u prahu (može se izostaviti)
- 4 jaja
- 120 ml soka od limuna
- 1–2 kašike ribane korice limuna (izbjegavati bijeli dio)
Priprema
1. Napravite koru:
Zagrijte rernu na 150°C. Namažite i pobrašnite tepsiju (22 x 35 cm). U zdjeli sjedinite brašno i šećer u prahu, dodajte omekšali puter i miješajte dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Utisnite u tepsiju i pecite 20 minuta dok ne dobije zlatnu boju.
2. Suhi sastojci za fil:
U velikoj zdjeli sjedinite šećer, kokos, brašno i prašak za pecivo.
3. Priprema korice:
Izribajte limun za koricu. Koristite 1–2 kašike, po ukusu. Pazite da ne zahvatite bijeli dio jer je gorak.
4. Sjedinjavanje:
Umutite jaja, dodajte suhim sastojcima zajedno sa sokom i koricom limuna. Dobro promiješajte.
5. Pečenje:
Prelijte smjesu preko pečene kore i pecite još 20–25 minuta. Ohladite, pospite šećerom u prahu i čuvajte u frižideru.
Savršen kolač za ljeto, brz i lako prilagodljiv – probajte i vi svoju verziju!