Ovaj desert je veoma lagan, sočan i preukusan – prste ćete polizati!

Ne morate se ograničiti na limun – recept će odlično funkcionisati ako limunov sok zamijenite s malo narandžine korice i koncentrisanog soka. Možete dodati i malo soka od višnje da dobijete pink kocke. Kombinacije su neograničene!

Sastojci


Za koru:



  • 250 g putera

  • 200 g brašna

  • 70 g šećera u prahu (i još malo za posipanje)

  • Za premaz:

  • 300 g šećera

  • 30 g brašna

  • 1 kašičica praška za pecivo

  • 1 kašika kokosa u prahu (može se izostaviti)

  • 4 jaja

  • 120 ml soka od limuna

  • 1–2 kašike ribane korice limuna (izbjegavati bijeli dio)


Priprema


1. Napravite koru:


Zagrijte rernu na 150°C. Namažite i pobrašnite tepsiju (22 x 35 cm). U zdjeli sjedinite brašno i šećer u prahu, dodajte omekšali puter i miješajte dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Utisnite u tepsiju i pecite 20 minuta dok ne dobije zlatnu boju.

2. Suhi sastojci za fil:


U velikoj zdjeli sjedinite šećer, kokos, brašno i prašak za pecivo.

3. Priprema korice:


Izribajte limun za koricu. Koristite 1–2 kašike, po ukusu. Pazite da ne zahvatite bijeli dio jer je gorak.

4. Sjedinjavanje:


Umutite jaja, dodajte suhim sastojcima zajedno sa sokom i koricom limuna. Dobro promiješajte.

5. Pečenje:


Prelijte smjesu preko pečene kore i pecite još 20–25 minuta. Ohladite, pospite šećerom u prahu i čuvajte u frižideru.

Savršen kolač za ljeto, brz i lako prilagodljiv – probajte i vi svoju verziju!