Sastojci:
2 veće, ravne tikvice
300 g mljevenog mesa (govedina, svinjetina ili miješano)
1 mali crni luk
2 čena bijelog luka
1 jaje
2 kašike prezli
Maslinovo ulje
Suvi začini po izboru (origano, majčina dušica, dimljena paprika)
200 ml pirea od paradajza
100 ml pavlake za kuvanje (ili kisele pavlake)
100 g rendanog sira (gauda, mocarela, trapist...)
Svježi bosiljak ili peršun za posluženje
Priprema:
Operite tikvice i isijecite ih po dužini na tanke trake. Posolite ih i ostavite desetak minuta da puste vodu, a zatim ih osušite ubrusom. Ako su pretvrde za rolanje, kratko ih blanširajte u ključaloj vodi pa odmah prebacite u hladnu.
Za to vrijeme pripremite punjenje: na malo maslinovog ulja prodinstajte sitno isjeckani luk i bijeli luk dok ne omekšaju. Dodajte mljeveno meso, posolite, pobiberite i začinite po ukusu. Dinstajte dok meso ne promijeni boju i upije arome. Ostavite da se prohladi, pa dodajte jaje i prezle i sve sjedinite.
Na svaku traku tikvice stavite kašiku fila i pažljivo urolajte. Rolnice poređajte u posudu za pečenje, na čije dno ste prethodno sipali nekoliko kašika pirea od paradajza. Odozgo prelijte sosom koji ste napravili miješanjem preostalog pirea i pavlake. Sve pospite rendanim sirom.
Pecite u rerni zagrijanoj na 200 °C oko 25–30 minuta, dok se sir ne rastopi i porumeni.
Poslužite toplo, uz zelenu salatu i svježi hljeb – za pun, a lagan letnji obrok, piše Žena Blic.