Sastojci:



  • 2 tikvice

  • 60 g višenamjenskog brašna

  • 1 kašičica bijelog luka u prahu

  • 2 jajeta

  • 110 g prezli

  • 30 g rendanog sira 30 grama

  • 1 kašičica sušenog peršuna

  • morska so i crni biber

  • 120 ml ulja


Za umak:



  • 150 g grčkog jogurta

  • 2 čena bijelog luka (sitno rendana)

  • 1 kašičica sušene mirođije

  • 2 kašičice limunovog soka

  • 1 kašika maslinovog ulja

  • morska so i crni biber





Zašto je zdravo jesti tikvice?

Tikvice imaju malo kalorija. Bogate su vlaknima koja su dobra za probavu i utiču na smanjenje upalnih procesa u organizmu, ali i doprinose tome da nivo šećera i holesterola u krvi bude u granicama normale. Tikvice su dobar izvor vitamina A, C, K, kalijuma, mangana i magnezijuma. U tikvicama vitamin A postoji u formi beta-karotena, koji je poznat kao snažan antioksidans.





Recept za pržene štapiće od tikvica sa umakom od grčkog jogurta:


Kako biste pripremili tikvice, odsjecite krajeve sa svake tikvice, zatim svaku tikvicu prepolovite da biste dobili ukupno 4 komada tikvica, isjecite svaki komad na kriške debljine 1,25 cm, a zatim svaku krišku isjecite na štapiće od 1,25 cm. Dodajte isječene tikvice u veliku posudu i začinite solju, promiješajte i ostavite da odstoji 10 minuta.

U međuvremenu, dodajte brašno u činiju, zajedno sa bijelim lukom u prahu i promiješajte, razbijte jaja u posebnoj činiji, začinite solju i biberom i umutite zajedno, dodajte prezle u treću posebnu činiju, zajedno sa rendanim sirom, sušenim peršunom i malo soli i bibera, pa promiješajte.

Poslije 10 minuta, prebacite štapiće tikvica preko papirnih ubrusa u jednom sloju i osušite. Zagrijte veliki tiganj na srednjoj vatri i dodajte ulje. Dok se ulje zagrijava, uvaljajte štapiće tikvica, prvo u brašno, zatim u rastvor od jaja, i na kraju u prezle, vodeći računa da su u svakoj fazi potpuno obloženi.

Kada se ulje lijepo zagrije, dodajte obložene štapiće tikvica, sve u jednom sloju i ravnomjerno raspoređene, pržite u serijama, 3 minuta sa svake strane ili dok ne porumene i ne postanu hrskavi, pa prebacite na rešetku sa papirnim ubrusima.

Da biste napravili umak, dodajte jogurt u činiju zajedno sa rendanim bijelim lukom, mirođijom, limunovim sokom, maslinovim uljem i začinite solju i biberom, pa umutite zajedno. Dodajte umak pored tikvica i uživajte!

(MONDO/Stvar ukusa)