U potrazi za kompromisom između zdravlja i užitka, internet nas opet nije razočarao, jer se među viralnim receptima koji osvajaju društvene mreže i kuhinjske stolove, izdvojila jedna neočekivana zvijezda: čokoladna torta od tikvica.

Iako na prvu zvuči kao prehrambeni oksimoron, ova torta uspijeva spojiti ono najbolje iz oba svijeta: bogat, sočan okus čokolade i diskretnu moć tikvica koje joj daju savršenu teksturu, a da ih uopšte ne osjetite u desertu.

Sastojci:

Suvi sastojci

200 g integralnog brašna

50 g kakaoa u prahu (nezaslađenog)

1,5 kašičica praška za pecivo

1 kašičica sode bikarbone

prstohvat soli

Mokri sastojci:

2 jaja

100 ml maslinovog ulja

150 ml grčkog jogurta

100 ml javorovog sirupa

1 kašičica ekstrakta vanilije

2 kašike mlijeka

Ostalo:

250 g naribanih tikvica (ne cijediti!)

100 g tamne čokolade

+

čokoladne kapljice

Priprema:


Zagrijte rernu na 180 stepeni i pripremite kalup za tortu promjera 20-22 cm tako da ga obložite pek-papirom. U većoj zdjeli pomiješajte sve suve sastojke: brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i prstohvat soli. U drugoj zdjeli umutite jaja, dodajte ulje, grčki jogurt, javorov sirup i ekstrakt vanilije, pa sve dobro sjedinite. Umiješajte mokre sastojke u suve i dodajte naribane tikvice koje prethodno nije potrebno cijediti, one su ključne za sočnost torte. Dodajte i otopljenu tamnu čokoladu.

Smjesa će biti gusta, ali podatna: ako je potrebno, dodajte jednu do dvije kašike mlijeka. Izlijte u pripremljeni kalup, pospite čokoladnim kapljicama i pecite otprilike 35 do 40 minuta, dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Ostavite tortu da se potpuno ohladi prije rezanja i posluživanja.

(Fashion.hr)