Miris svježe prženih krofni u ovom periodu godine može se osjetiti na svakom koraku.
Iako mnogi misle da je pravljenje krofni komplikovano, ovaj recept dokazuje da mogu biti sočne i ukusne, a da pritom ne treba trošiti mnogo vremena i truda, prenosi Index.
Vrijeme pripreme: 15 min
Vrijeme pečenja: 15 min
Ukupno vrijeme: oko 1 sat i 25 min
Sastojci:
500 g glatkog brašna
7 g suvog kvasca
1 jaje
250 ml mlijeka
50 g šećera
50 g otopljenog maslaca
prstohvat soli
1 kašičica vanilin šećera
1 kašika ruma ili rakije
500 ml ulja za prženje
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Aktiviranje kvasca
U malu zdjelu sipajte mlijeko, šećer i suvi kvasac. Promiješajte i ostavite da stoji 5 do 10 minuta, dok se kvasac ne aktivira i zapjeni.
Miješanje sastojaka
U veću zdjelu stavite brašno, prstohvat soli i vanilin šećer. U sredini napravite udubljenje i u njega dodajte jaje, otopljeni maslac i aktivirani kvasac s mlijekom.
Miješenje tijesta
Umijesite glatko tijesto koje ne smije biti previše ljepljivo. Ako je potrebno, dodajte još malo brašna da dobijete pravu konzistenciju.
Odmor tijesta
Pokrijte zdjelu kuhinjskom krpom i ostavite tijesto na toplom mjestu da se diže 30 do 45 minuta, dok ne udvostruči volumen.
Oblikovanje krofni
Kada tijesto naraste, premijesite ga nekoliko puta na pobrašnjenoj podlozi. Razvaljajte na debljinu od oko 1 cm i pomoću čaše ili modle režite krugove.
Ostatke tijesta ponovo umijesite, razvaljajte i isjecite dodatne krofne.
Prženje
Zagrijte ulje na srednjoj temperaturi. Pažljivo stavljajte krofne u ulje i pržite ih sa svake strane nekoliko minuta dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.
Kada su pečene, vadite ih i stavljajte na papirnate ubruse da upiju višak masnoće.
Posluživanje
Posipajte krofne šećerom u prahu ili mješavinom šećera i vanilin šećera. Poslužite tople i uživajte.
Napomena:
Iz ovog recepta izađe oko 10 do 12 krofni, zavisno od veličine. Ako želite više, slobodno udvostručite količine sastojaka.