Miris svježe prženih krofni u ovom periodu godine može se osjetiti na svakom koraku.

Iako mnogi misle da je pravljenje krofni komplikovano, ovaj recept dokazuje da mogu biti sočne i ukusne, a da pritom ne treba trošiti mnogo vremena i truda, prenosi Index.

Vrijeme pripreme: 15 min

Vrijeme pečenja: 15 min

Ukupno vrijeme: oko 1 sat i 25 min

Sastojci:

500 g glatkog brašna

7 g suvog kvasca

1 jaje

250 ml mlijeka

50 g šećera

50 g otopljenog maslaca

prstohvat soli

1 kašičica vanilin šećera

1 kašika ruma ili rakije

500 ml ulja za prženje

šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Aktiviranje kvasca

U malu zdjelu sipajte mlijeko, šećer i suvi kvasac. Promiješajte i ostavite da stoji 5 do 10 minuta, dok se kvasac ne aktivira i zapjeni.

Miješanje sastojaka

U veću zdjelu stavite brašno, prstohvat soli i vanilin šećer. U sredini napravite udubljenje i u njega dodajte jaje, otopljeni maslac i aktivirani kvasac s mlijekom.

Miješenje tijesta

Umijesite glatko tijesto koje ne smije biti previše ljepljivo. Ako je potrebno, dodajte još malo brašna da dobijete pravu konzistenciju.

Odmor tijesta

Pokrijte zdjelu kuhinjskom krpom i ostavite tijesto na toplom mjestu da se diže 30 do 45 minuta, dok ne udvostruči volumen.

Oblikovanje krofni

Kada tijesto naraste, premijesite ga nekoliko puta na pobrašnjenoj podlozi. Razvaljajte na debljinu od oko 1 cm i pomoću čaše ili modle režite krugove.

Ostatke tijesta ponovo umijesite, razvaljajte i isjecite dodatne krofne.

Prženje

Zagrijte ulje na srednjoj temperaturi. Pažljivo stavljajte krofne u ulje i pržite ih sa svake strane nekoliko minuta dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.

Kada su pečene, vadite ih i stavljajte na papirnate ubruse da upiju višak masnoće.

Posluživanje

Posipajte krofne šećerom u prahu ili mješavinom šećera i vanilin šećera. Poslužite tople i uživajte.

Napomena:

Iz ovog recepta izađe oko 10 do 12 krofni, zavisno od veličine. Ako želite više, slobodno udvostručite količine sastojaka.