Za pripremu hrskave pite sa tikvicama i mladim lukom potrebno je:


  •     1/2 kilograma tankih kora

  •     1 manja mlada tikvica

  •     1 veza mladog crnog luka

  •     100 grama kisele pavlake

  •     100 grama šunke

  •     1 jaje

  •     soli i bibera

  •     ulje


Priprema:

Tikvice izrendati sa korom, ako je mlada kao za jabuke, i posoliti. Na ulju propržiti sjeckan luk, dodati na kockice isjeckanu šunku i iscijeđenu tikvicu koja je ostojala bar 10 minuta u soli.

Skloniti sa šporeta, dodati pavlaku, jaje, biber i sve izmiješati.

Raširiti prvu koru, premazati tanko nadjevom po kori (ne mnogo da ne bude gnjecava) dodati odozgo drugu koru i nju malo premazati nadjevom.

Presaviti krajeve pa uviti u rolnicu. Pleh obložite pek papirom ili je četkicom namažite uljem.

Ređati rolnice u pleh do utroška materijala. Premazati rolnice uljem i staviti u ugrijanu rernu na 200 stepeni 40-45 min da dobro zarumeni i dole i gore.

Sjeći toplu i služiti uz kiselo mlijeko ili jogrurt, piše Bakina kuhinja.