Ukoliko se borite sa hroničnim zatvorom konzumacija kivija moglo biti biti rješenje koje tražite, a možete ga svakodnevno konzumirati.

Kivi, raženi hljeb i voda s visokim sadržajem minerala mogu pomoći u ublažavanju hronične konstipacije, tvrde nove prehrambe smjernice koje su objavili časopisi Journal of Human Nutrition and Dietetics i Neurogastroenterology & Motility, piše Klix.

Otprilike jedna od svakih 6 - 7 osoba širom svijeta pati od hronične konstipacije, a neki od simptoma uključuju stolicu rjeđu od tri puta sedmično, tvrdu ili grudastu stolicu ili naprezanje ili bol prilikom vršenja velike nužde.

Tri savjeta koja će vam uravnotežiti probavu


Smjernice "uvode hranu i pića (npr. kivi, suhe šljive, raženi kruh, vodu s visokim sadržajem minerala) i specifične intervencije dodataka prehrani u kliničke smjernice, popunjavajući dugogodišnji jaz između istraživanja i rutinskih kliničkih savjeta", rekla je glavna autorica studije, dr. Eirini Dimidi, prenosi Klix.

Kako kivi može spriječiti zatvor?


Nove smjernice predlažu "uključivanje hrane i pića zasnovanih na dokazima u vašu ishranu, kao što je konzumiranje 2-3 kivija dnevno.Za razliku od drugih preporučenih namirnica poput suhih šljiva, kivi je jednostavno uključiti u prehranu.

Može povećati volumen stolice i sadržaj vode, poboljšati probavu proteina i olakšati kretanje hrane, tekućine i otpada u probavnom traktu. Ovo voće također poboljšava vrijeme potrebno za prolazak otpada kroz crijeva i ima prirodne prebiotičke efekte, kao što su poboljšana probava i smanjena upala crijeva.

NAJNOVIJE SAVJETE O ZDRAVLJU PROČITAJTE KLIKOM OVDJE

(Klix)