U nastavku vam donosimo recept za mahovinastu tortu, poslasticu koja će oduševiti sve s kojima budete slavili praznike.
Osim što oduševljava ukusom, ova torta osvaja i izgledom – u obliku jajeta, te zelenom bojom, koju joj daje neuobičajen sastojak za torte – špinat.
Mahovinasta torta – sastojci
Kore:
120 g svježeg baby špinata
120 ml ulja
1 prstohvat soli
5 jaja
200 g kristal-šećera
1 kesica vanilin šećera
350 g glatkog brašna
10 g praška za pecivo
oštro brašno za posipanje pleha
Krem:
250 g maskarpone sira
sok od pola limuna
50 g šećera u prahu
100 g putera + puter za podmazivanje pleha
Za ukrašavanje:
jestivo cvijeće
šećerna jaja
Priprema mahovinaste torte
Špinat izmiksajte s uljem i prstohvatom soli dok ne dobijete glatki pire.
Jaja izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu gusta pjena.
Dodajte pire od špinata, pa umiješajte prosijano brašno pomiješano s praškom za pecivo.
Dobijeno tijesto ravnomjerno rasporedite po plehu s visokim ivicama, prethodno podmazanom i posutom oštrim brašnom.
Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 30 minuta.
Nakon pečenja, ostavite da se ohladi u plehu, zatim izručite.
Isijecite dvije kore u obliku vaskršnjeg jajeta, a ostatak kore izmrvite.
Krem:
Umutite maskarpone sa limunovim sokom i šećerom u prahu.
Na kraju dodajte otopljeni puter i sve dobro sjedinite.
Polovinu kreme nanesite na prvu koru, pa preklopite drugom.
Premažite cijelu tortu ostatkom kreme.
Površinu obilno pospite mrvicama.
Na kraju, ukrasite tortu jestivim cvijećem i šećernim jajima, piše Zadovoljna.hr.