U nastavku vam donosimo recept za mahovinastu tortu, poslasticu koja će oduševiti sve s kojima budete slavili praznike.

Osim što oduševljava ukusom, ova torta osvaja i izgledom – u obliku jajeta, te zelenom bojom, koju joj daje neuobičajen sastojak za torte – špinat.

Mahovinasta torta – sastojci


Kore:


120 g svježeg baby špinata

120 ml ulja

1 prstohvat soli

5 jaja

200 g kristal-šećera

1 kesica vanilin šećera

350 g glatkog brašna

10 g praška za pecivo

oštro brašno za posipanje pleha

Krem:


250 g maskarpone sira

sok od pola limuna

50 g šećera u prahu

100 g putera + puter za podmazivanje pleha

Za ukrašavanje:


jestivo cvijeće

šećerna jaja

Priprema mahovinaste torte


Špinat izmiksajte s uljem i prstohvatom soli dok ne dobijete glatki pire.

Jaja izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu gusta pjena.

Dodajte pire od špinata, pa umiješajte prosijano brašno pomiješano s praškom za pecivo.

Dobijeno tijesto ravnomjerno rasporedite po plehu s visokim ivicama, prethodno podmazanom i posutom oštrim brašnom.

Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 30 minuta.

Nakon pečenja, ostavite da se ohladi u plehu, zatim izručite.

Isijecite dvije kore u obliku vaskršnjeg jajeta, a ostatak kore izmrvite.

Krem:


Umutite maskarpone sa limunovim sokom i šećerom u prahu.

Na kraju dodajte otopljeni puter i sve dobro sjedinite.

Polovinu kreme nanesite na prvu koru, pa preklopite drugom.

Premažite cijelu tortu ostatkom kreme.

Površinu obilno pospite mrvicama.

Na kraju, ukrasite tortu jestivim cvijećem i šećernim jajima, piše Zadovoljna.hr.