Ovog smo je puta iskoristili u pripremi zapečene tjestenine s čeri paradajzom i špinatom, koja je gotova za samo 30 minuta.

Sastojci su dovoljni za četiri obilne porcije, što je čini idealnim porodičnim obrokom tokom radne sedmice. Obavezno isprobaj!

Sastojci:


1 kašika maslinovog ulja

1 komad luka

200 g čeri paradajza

3 čena bijelog luka

pola kašike soli

mladi špinat

2 kašike pesta od bosiljka

250 ml pasata od paradajza

500 ml povrtnog temeljca

400 g orzo tjestenini

Italijanska mješavina začina

150 g mocarele

Priprema:


Zagrij rernu na 200 stepeni

U velikoj tepsiji (koja može i u rernu) prodinstaj luk i bijeli luk. Posoli i dodaj paradajz pa ih zgnječi drvenom kašikom i drži na vatri otprilike 10 minuta, dok ne omekšaju.

Umiješaj pesto, umak od paradajza, špinat i temeljac.

Dodaj orzo tjesteninu, začini i dobro promiješaj.

Peci 10-12 minuta u zagrijanoj rerni. Za to bi se vrijeme tjestenina trebala skuhati.

Izvadi iz rerne, umiješaj 100 g naribane mocarele, a ostatkom pospi tjesteninu. Vrati u rernu na 5 minuta kako bi se sir rastopio i malo zapekao, prenosi "24Sata".