Ovog smo je puta iskoristili u pripremi zapečene tjestenine s čeri paradajzom i špinatom, koja je gotova za samo 30 minuta.
Sastojci su dovoljni za četiri obilne porcije, što je čini idealnim porodičnim obrokom tokom radne sedmice. Obavezno isprobaj!
Sastojci:
1 kašika maslinovog ulja
1 komad luka
200 g čeri paradajza
3 čena bijelog luka
pola kašike soli
mladi špinat
2 kašike pesta od bosiljka
250 ml pasata od paradajza
500 ml povrtnog temeljca
400 g orzo tjestenini
Italijanska mješavina začina
150 g mocarele
Priprema:
Zagrij rernu na 200 stepeni
U velikoj tepsiji (koja može i u rernu) prodinstaj luk i bijeli luk. Posoli i dodaj paradajz pa ih zgnječi drvenom kašikom i drži na vatri otprilike 10 minuta, dok ne omekšaju.
Umiješaj pesto, umak od paradajza, špinat i temeljac.
Dodaj orzo tjesteninu, začini i dobro promiješaj.
Peci 10-12 minuta u zagrijanoj rerni. Za to bi se vrijeme tjestenina trebala skuhati.
Izvadi iz rerne, umiješaj 100 g naribane mocarele, a ostatkom pospi tjesteninu. Vrati u rernu na 5 minuta kako bi se sir rastopio i malo zapekao, prenosi "24Sata".