Njen raskošni izgled ukrasiće trpezu, a sveukupna priprema traje oko 90 minuta, ali ne brinite se. Vaše je da zasučete rukave i zamjesite tijesto.

Sastojci



  • 600 grama brašna

  • čaša mlijeka

  • vrećica kvasca

  • 3 kašike jogurta

  • 3 kašike ulja

  • šećer

  • sol

  • 2 jajeta

  • puter za premazivanje

  • susam


Priprema


1. Ugrijte mlijeko i razmutite suhi kvasac, te dodajte šećer da se 'nahrani'. Kada se kvasac aktivira, prespite ga u veći sud i dodajte dva jajeta, ulje, jogurt, brašno i sol, pa umjesite tijesto.

Kada bude formirana kugla, razvaljajte je i preklapajte desetak puta.

2. Ostavite da nadođe oko 40 minuta.

3. Veliku kuglu tijesta rasporedite na pet jednakih kuglica.

4. Razvaljajte svaku od njih u tanki list i premažite svaku puterom, nakon čega je savijte u oblik ruže.

5. Redajte je u tepsiju sa pek-papirom, te premažite žumancetom i pospite obilno susamom.

6. Pecite na 180 stepeni oko 40 minuta, a za kraj povećajte temperaturu na 200 stepeni i pecite deset minuta za hrskavu koricu.

Servirajte kao prilog za prazničnu trpezu ili doručak uz namaze koje želite, piše Coolinarika.

BONUS VIDEO