Njen raskošni izgled ukrasiće trpezu, a sveukupna priprema traje oko 90 minuta, ali ne brinite se. Vaše je da zasučete rukave i zamjesite tijesto.
Sastojci
- 600 grama brašna
- čaša mlijeka
- vrećica kvasca
- 3 kašike jogurta
- 3 kašike ulja
- šećer
- sol
- 2 jajeta
- puter za premazivanje
- susam
Priprema
1. Ugrijte mlijeko i razmutite suhi kvasac, te dodajte šećer da se 'nahrani'. Kada se kvasac aktivira, prespite ga u veći sud i dodajte dva jajeta, ulje, jogurt, brašno i sol, pa umjesite tijesto.
Kada bude formirana kugla, razvaljajte je i preklapajte desetak puta.
2. Ostavite da nadođe oko 40 minuta.
3. Veliku kuglu tijesta rasporedite na pet jednakih kuglica.
4. Razvaljajte svaku od njih u tanki list i premažite svaku puterom, nakon čega je savijte u oblik ruže.
5. Redajte je u tepsiju sa pek-papirom, te premažite žumancetom i pospite obilno susamom.
6. Pecite na 180 stepeni oko 40 minuta, a za kraj povećajte temperaturu na 200 stepeni i pecite deset minuta za hrskavu koricu.
Servirajte kao prilog za prazničnu trpezu ili doručak uz namaze koje želite, piše Coolinarika.
BONUS VIDEO