Svi oni koji su odrastali osamdesetih godina prošlog vijeka sjećaju se sreće i zadovoljstva nakon što bi, iz cjelodnevne igre napolju, došli kući na večeru i pojeli krišku hljeba namazanom mašću i posutom crvenom začinskom paprikom.
On koji bi htjeli da se zaslade, jeli bi krišku masti sa šećerom.
Sastojci:
- parče hljeba,
- svinjska mast,
- mljevena crvena paprika,
- so.
Priprema:
Isjeći hljeb na parčad, može se koristiti i prženi topli hljeb.
Namazati svako parče mašću, posoliti i posuti crvenu, mljevenu, slatku papriku.
Žumance sa šećerom
Ako je dijete htjelo da jede nešto slatko, majka je uzimala žumance i šećer i mutila smjesu dok ne bi "pobijelilo od muke", a onda je to dijete jelo u slast.
Da li možete da zamislite sada da dijetu date svježe jaje sa šećerom? Danas je to sasvim zaboravljen slatkiš.
BONUS VIDEO: