Osim krompira, luka i slanine, za pripremu tartifleta koristi se i polumekani sir reblošon, ali se može koristiti i kamamber ili bri.

Sastojci:

1 kg krompira

350 g slanine

1 glavica crnog luka

1 čen bijelog luka

3 kašike bijelog vina

60 ml pavlake za kuvanje

450 g sira (ili pavlake)

so, biber

Priprema:


Krompir oljuštite i skuvajte u dubokom loncu u malo posoljenoj vodi. Kad se skuva, ostavite da se ohladi. Slaninu isijecite na šnite pa ispržite u tavi dok ne postane hrskava.

Prebacite je na tanjir s papirnim ubrusom. Crni i bijeli luk sitno isjeckajte pa ispržite na maslinovom ulju. Isključite ringlu pa dodajte vino. Krompir isijecite na kriške, polovinu položite u pleh, posolite i pobiberite. Sipajte slaninu i izdinstani crni i bijeli luk, pa sipajte ostatak krompira.

Prelijte pavlakom i tankim kriškama sira. Pecite oko 30 minuta na 200 stepeni.

Savjet: Sir prije pečenja držite na sobnoj temperaturi da omekša, piše Borba/Novosti.