Sastojci:

Sos


  •     400 g sitno sjeckane slanine

  •     1 glavica sitno sjeckanog luka

  •     700 g šampinjona ili gljiva po želji

  •     so

  •     biber

  •     1 mala kašika bijelog luka u prahu

  •     3 lovorova lista

  •     2 velike kašike brašna

  •     3 šolje vode

  •     2 velike kašike kiselog vrhnja

  •     1 kašika suhog vlasca

  •     50 g maslaca


I jos:

  •     500 g tjestenine sa jajima ,

  •     oko 100 g ribanog sira


Priprema:

  1. Tjesteninu skuhati po uputama na vrećici pazeci da se ne prekuha jer će još da se kuha u pećnici.

  2. Gotovu tjesteninu sasuti u dublju tepsiju i ostaviti na stranu.

  3. Slaninu dobro ispržiti, istresti višak masnoće, dodati luk i pržiti oko 5 minuta.

  4. Zatim dodati gljive koje ste tanko izrezali, dodati sve navedene začine i dinstati oko 5 minuta.

  5. Pomiješati brasno sa vodom, dodati gljivama i kuhati još oko 5-10 minuta.

  6. Na kraju dodati vrhnje, suhi vlasac i maslac izrezan na šnite i promiješati.

  7. Pripremljen sos pomiješajte sa tjesteninom.

  8. Pospite ribanim sirom i pecite na 175 stepeni u prethodno zagrijanoj rerni oko 20-25 minuta ili dok se sir ne otopi i malo porumeni.