Sastojci:
Sos
- 400 g sitno sjeckane slanine
- 1 glavica sitno sjeckanog luka
- 700 g šampinjona ili gljiva po želji
- so
- biber
- 1 mala kašika bijelog luka u prahu
- 3 lovorova lista
- 2 velike kašike brašna
- 3 šolje vode
- 2 velike kašike kiselog vrhnja
- 1 kašika suhog vlasca
- 50 g maslaca
I jos:
- 500 g tjestenine sa jajima ,
- oko 100 g ribanog sira
Priprema:
- Tjesteninu skuhati po uputama na vrećici pazeci da se ne prekuha jer će još da se kuha u pećnici.
- Gotovu tjesteninu sasuti u dublju tepsiju i ostaviti na stranu.
- Slaninu dobro ispržiti, istresti višak masnoće, dodati luk i pržiti oko 5 minuta.
- Zatim dodati gljive koje ste tanko izrezali, dodati sve navedene začine i dinstati oko 5 minuta.
- Pomiješati brasno sa vodom, dodati gljivama i kuhati još oko 5-10 minuta.
- Na kraju dodati vrhnje, suhi vlasac i maslac izrezan na šnite i promiješati.
- Pripremljen sos pomiješajte sa tjesteninom.
- Pospite ribanim sirom i pecite na 175 stepeni u prethodno zagrijanoj rerni oko 20-25 minuta ili dok se sir ne otopi i malo porumeni.