U toku posta osim kuvanih jela možete da napravite i posnu manastirsku pitu, koja vaše ukućane neće ostaviti ravnodušnima.


Preukusna je i tražiće se zalogaj više.

Njen ukus prosto osvaja na prvi zalogaj, a toliko je ukusna da sigurno nećete pojesti samo jedno parče.

Iskusne domaćice je uvijek prave kada žele da oduševe ukućane ili goste.

Tijesto za pitu:



  • 600 g brašna

  • 5-20 gr kvasca

  • 1 kašičica šećera

  • 1 kašičica soli

  • 350 ml vode


Sastojci za fil:



  • 300 g sočiva

  • 200 g praziluka

  • 1 glavica crnog luka

  • 400 g šampinjona

  • so

  • biber

  • začinska crvena paprika


Način pripreme:


U posudu stavite litar i po vode, a potom dodajte 300 g opranog i očišćenog sočiva i kašičicu soli, te ostaviti da se skuva.

Propržite praziluk i jednu glavicu crnog luka u tavi sa malo vode, a zatim dodajte isjeckane pečurke. Nakon što ispari sav višak vode, dodajte procijeđeno, i u hladnoj vodi oprano, skuvano skočivo.

Vrstu i količinu začina dodajte po svom ukusu – so, biber, začinska crvena paprika i sl. Nakon što se sve lijepo ukrčka, ostaviti da se dobijena smjesa prohladi, a za to vrijeme pripremite tijesto.

Sipajte u činiju brašno i napravite u sredini udubljenje, te u njega dodajte kvasac i malo vode i jednu kašičicu šećera. Razbijte rukom kvasac i dodajte kašičicu soli. Zatim sipajte oko 300 ml vode i umijesite tijesto na pobrašnjenoj površini. Zamiješeno tijesto podijelite na 10 do 12 manjih loptica.

Loptice lijepo oblikujte, pospite malo brašnom i ostavite da odstoji 15 do 20 minuta. Nakon toga od svake jufke se pravi kora koja se cijela filuje.  Ova prelijepa manastirska pita, peče se oko 35 minuta na 200 °C, prenosi Krstarica.