Pileći karabataci u sosu od bijelog vina i pavlake su poput ručka iz najboljeg restorana, a jednostavno se pripremaju.

Sastojci:



  • 4 pileća karabataka

  • 1/2 luka isječenog na kockice

  • 1 ljutika isjeckana na kockice

  • 1 čen bijelog luka sitno nasjeckanog

  • 2 kašike estragona sjeckanog

  • 1 kašika svježih listova majčine dušice

  • 1 kašika paradajz paste

  • 200 ml crvenog vinskog sirćeta

  • 400 ml bijelog vina

  • 400 ml pilećeg bujona

  • 400 ml pavlake za kuvanje

  • so i biber po ukusu





Priprema:





Kako biste napravili piletinu na ovaj način, prvo pripremite povrće, tako što ćete ga isjeckati. U tiganju ispržite piletinu sa obe strane na ulju dok lijepo ne porumeni, pa izvadite iz tiganja.

Dodajte luk, ljutiku i bijeli luk u tiganj i pržite na srednjoj vatri dok ne porumeni. Dodajte paradajz pastu i nastavite da kuvate 2 minuta. Pojačajte toplotu i dodajte sirće.

Kuvajte do ključanja, i nastavite da kuvate dok ne dobijete konzistenciju poput sirupa. Dodajte vino i kuvajte 2 minuta. Dodajte bujon i začinsko bilje i ostavite da provri. Kada provri dinstajte na laganoj vatri, dodajte komade piletine i poklopite, pa nastavite da dinstate 15-20 minuta.

Skinite poklopac i izvadite komade piletine. Dodajte pavlaku za kuvanje i pustite da provri. Kuvajte dok se ne smanji za 50%. Vratite piletinu nazad u šerpu i poklopite, pa ostavite 1 minut da se piletina ponovo zagrije. Servirajte sa dosta sosa i još sjeckanog estragona.

BONUS VIDEO: